Dating Apps

Wie zich wel eens heeft verdiept in dating apps, komt al snel tot de conclusie dat er gigantisch veel verschillende soorten apps zijn. Waar je tot enkele jaren terug eigenlijk alleen websites had om digitaal singles te ontmoeten, kun je tegenwoordig via tal van apps met nieuwe mensen in contact komen. Wanneer je een paar apps willekeurig gebruikt, kom je er achter dat ze lang niet allemaal even fijn werken.

Welke datingapps zij voor welke doelgroep bedoeld? Welke zijn prima gratis te gebruiken, en bij welke app ontkom je niet aan een betaling? We zetten de meest gebruikte dating apps voor je op een rijtje.

tinder dating app

Er zijn grofweg twee soorten dating apps. Er zijn apps die zijn gebaseerd op een datingwebsite die al langer bestond, zoals de apps van EliteDating en Parship.

Daarnaast zijn er ook dating apps waar geen datingwebsite achter schuilgaat. De bekendste daarvan is wellicht Tinder (dat overigens dezelfde eigenaar kent als Meetic), maar er zijn er uiteraard nog veel meer.

In de meeste apps kun je snel nieuwe profielen scannen. Veelal krijg je als gebruiker direct een foto te zien, waarbij je goed verder moet lezen om meer informatie over de betreffende persoon te kunnen zien. Gebruikers willen dus het liefste veel singles zien om de leukste er uit te filteren en snel met ze in contact te treden. Vaak gaat het niet om ellenlange profielteksten, maar kun je bij een wederzijdse fysieke klik in contact komen en zelf het gesprek aan gaan. Het heeft zeker zo zijn charme.

Omdat er zoveel apps zijn, hebben we voor jullie een aantal apps op een rijtje gezet.

Tinder Dating

Als mensen één dating app moeten opnoemen, krijg je geheid Tinder te horen. Het platform bestaat nog maar een jaar of vijf, maar toch kent iedereen het. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de meest gebruikte app is om met singles in contact te treden. Je kunt een eindeloze hoeveelheid singles beoordelen, waarbij je direct een foto van de betreffende persoon ziet. Je kunt de foto naar links of rechts swipen (slepen) om aan te geven of iemand je leuk lijkt. Beoordelen jullie elkaar allebei positief, dan is er een match en kun je chatten en eventueel een date afspreken.

Het mooie van Tinder is dat het gebruik ervan in principe gratis is. Je kunt eventueel betalen om ook in andere regio’s te zoeken en om in korte tijd meer singles te kunnen bekijken. Ook kun je een swipe ongedaan maken als je te snel bent geweest en spijt hebt van je keuze.

Bezoek GoTinder.com | Tinder op iTunes | Tinder op Android |

Skout

Net als Tinder is Skout internationaal georiënteerd. Je kunt niet alleen in Nederland personen zoeken, maar ook elders op de wereld. Ook wanneer je momenteel niet op een andere plek bent, kun je toch zoeken naar personen in die andere omgeving. Je moet daar dan wel voor betalen. Als je hebt betaald kun je ook direct je profiel uitlichten en van uitgebreidere chat-mogelijkheden gebruik maken.

De app is ideaal als je voor het eerst in een stad komt en de weg niet zo goed weet. Je kunt iemand zoeken die jou de stad kan laten zien, wat natuurlijk leuker is dan in je eentje de stad verkennen. Het draait dus niet direct om het vinden van een date, maar vooral op ontmoetingen tussen mensen.

Met de app kun je eigenlijk alles doen wat je in een dating app zou moeten kunnen. Je kunt profielen bekijken en zien wie jouw profiel bekeken heeft, een lijst met favoriete gebruikers aanleggen, zien wat gebruikers in jouw omgeving doen en zelfs cadeaus versturen. Op diverse manieren kun je punten verdienen om zo betaalde functies te ontgrendelen.

Bezoek Skout.com | Skout op iTunes | Skout op Android |

Blendr App

Blendr wordt veelal de hetero-variant van de op homo’s gerichte Grindr app genoemd. Toch zijn de apps niet helemaal vergelijkbaar. Waar Grindr vooral voor seksueel contact gebruikt zou worden, is Blendr meer gericht op vriendschappelijk en sociaal contact. De app wordt wereldwijd gebruikt, waardoor er meer dan 200 miljoen mensen op te vinden zijn.

Je hebt heel veel mogelijkheden om een profiel op te stellen. Daardoor is het wat minder een ‘vleeskeuring’, wat vaak als nadeel aan Tinder wordt genoemd. Je kunt gemakkelijk gebruikers favoriet maken om ze handig terug te vinden en zien wie allemaal jouw profiel heeft bezocht. De app is erg uitgebreid en daarmee goede concurrentie van bijvoorbeeld Tinder, al werken beide apps weer heel anders.

Bezoek E-Blendr.com | Blendr op iTunes | Blendr op Android |

Elite Dating

Ook Elite Dating richt zich op hoger opgeleiden. Nadeel aan de app is dat je moet betalen om berichten te kunnen versturen, waarbij je behoorlijk in de buidel moet tasten voor een lidmaatschap. Het aantal leden zou vrij beperkt zijn, waardoor de kans op succes misschien wat minder groot is. Maar goed, je hoeft maar net die ene leuke single tegen te komen.

Bezoek EliteDating.be | EliteDating op iTunes | EliteDating op Android |

Badoo Dating App

Badoo is een van de bekendere dating apps om mensen in je omgeving te ontmoeten. Het draait niet alleen om het ontmoeten van singles, maar meer op het ontmoeten van nieuwe mensen in het algemeen. Toch zullen de meesten die een dergelijke app gebruiken wel single zijn. De app is erg populair voor het vinden van een one night stand.

De app komt niet altijd even positief naar voren. Zo zou de app onzorgvuldig omgaan met privégegevens, wat natuurlijk niet goed is voor een dating app. Toch wordt de app goed beoordeeld, waardoor het zeker het proberen waard kan zijn. Merk ook op dat je als man berichten kunt krijgen van andere mannen, ook als je daar niet op zit te wachten. Wil je wel graag bericht van mannen, kun je beter deze pagina doorlezen.

Bezoek Badoo.com | Badoo op iTunes | Badoo op Android |

Parship

Parship onderscheidt zich van de rest door zich te richten op hoger opgeleiden. Het matchingsproces zou objectief en wetenschappelijk onderbouwd zijn, waardoor de matches optimaal zouden zijn. Uiteraard kan de computer ook niet alles voorspellen en blijft het afwachten of er daadwerkelijk een klik is.

Naar eigen zeggen gebruiken meer dan 70.000 singles dagelijks gebruik van Parship. Met de app kun je eenvoudig en snel nieuwe suggesties bekijken en contact opnemen met de desbetreffende persoon als hem of haar je leuk lijkt. Handig aan de app zijn de push notificaties waarmee je direct op de hoogte wordt gesteld wanneer er iets nieuws te melden is. Zo kun je nog sneller reageren op berichten!

Voor leden met een betaald abonnement gelden er nog andere voordelen. Lees hier meer over Parship, of bezoek hun website Parship.be.

E-Matching dating app

Ook e-Matching richt zich puur op hoger opgeleiden. Het is met twintig jaar een van de oudere digitale dating platforms. De app werkt heel intuïtief, waardoor je er snel mee kunt werken, ook als je niet zo heel handig bent met apps. Het is een van de bekendere platforms, waardoor je er veel leuke singles zult treffen. Wel is e-matching voornamelijk gericht op de Nederlandse dating-markt.

Bezoek E-matching | E-matching op iTunes | E-matching op Android |

MeetMe

MeetMe kent een uitgebreide mogelijkheid om informatie over jezelf in te voeren. Je kunt je interesses, woonplaats en persoonlijke voorkeuren zoeken, waarna de app voor jou op zoek zal gaan naar mensen waarmee je in contact kunt komen. Het gaat niet direct om daten, je kunt bijvoorbeeld ook iemand zoeken om mee naar de film te gaan. Een van de dating apps die niet voornamelijk op uiterlijkheden gebaseerd is dus.

De app wordt door tal van soorten mensen gebruikt. Alle seksuele voorkeuren, nationaliteiten en achtergronden worden vertegenwoordigd. De app wordt goed beoordeeld en is erg in trek. Je kunt in één oogopslag zien welke personen bij jou in de buurt dezelfde interesses hebben.

Bezoek MeetMe.com | MeetMe op iTunes | MeetMe op Android |

Hinge

Hinge draait om gemeenschappelijke contacten. Je logt in met Facebook, waarna de app ziet welke vrienden of vrienden van vrienden single zijn. Met deze personen kun je vervolgens in contact komen. Het is wel een beetje riskant, want als het niks wordt heb je natuurlijk een grote kans dat er over je gepraat gaat worden. Maargoed, jij kunt dan net zo goed over die ander praten. Het is wel weer leuk om gemeenschappelijke contacten hebt, waardoor zo’n digitaal contact ineens veel minder digitaal en meer persoonlijk voelt. Je moet ervan houden, maar het unieke concept is in ieder geval zeer interessant.

Bezoek Hinge.co | Hinge op iTunes |

DOWN Dating

Met DOWN Dating krijg je dagelijks een aantal matches te zien waarmee je in contact kunt komen. Je logt in met je Facebook account en kunt aangeven wat voor contact je zoekt. Je kunt kiezen voor ‘Get Data’ om een serieus gesprek met iemand aan te knopen, of voor ‘Get Down’ om een snelle date te regelen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

Leuk, of misschien beter gezegd: riskant, is de optie om naar Facebook vrienden te zoeken. Je kunt aangeven dat je iemand leuk vindt, en als de interesse wederzijds is kun je met elkaar in contact treden.

Je kunt een abonnement nemen voor 20 dollar per maand, maar je kunt de app ook gratis gebruiken. Ook kun je het abonnement een week gratis proberen om te zien of het wat voor je is. Het is helaas wel een van de duurdere apps die er op dit moment bestaat.

Bezoek DownApp.com | Down App op iTunes | Down App op Android |

Happn

Het unieke aan Happn is dat het in de gaten houdt waar je bent geweest. Dat klinkt creepy, maar het concept is erg aardig. De app signaleert wie er binnen een straal van 250 meter rondom je smartphone is geweest, en laat die personen zien. Als je een leuk persoon tegenkomt die je niet durft aan te spreken, kun je hopen dat die persoon ook Happn heeft. Het aanspreken wordt dan al iets makkelijker. Door de afstand van 250 meter kom je ook veel mensen tegen die je helemaal niet gezien hebt, maar je weet dus wel zeker dat de mensen in je buurt zijn geweest. Dat maakt afspreken misschien ook al wat makkelijker.

dating apps overzicht

De app wordt heel goed beoordeeld en is ook bij veel Nederlands sprekende personen in trek, waardoor het zeker het proberen waard is. Ook wat ons betreft is dit na Tinder een van de betere dating apps.

Bezoek Happn.com | Happn op iTunes | Happn op Android |

Bumble

Bumble is een van de nieuwste apps in deze lijst. Uniek punt is dat alleen vrouwen de mogelijkheid hebben om een chat te initialiseren. Wanneer je dus een match hebt, kun je als man niets anders doen dan afwachten tot een vrouw iets tegen je zegt. Heeft ze dat een dag later nog niet gedaan, dan is de match weer verdwenen. Dat is wel weer een zeer unieke manier om met singles in contact te komen.

bumble dating apps

Ondanks de jonge leeftijd van de app, zijn er veel singles die er gebruik van maken. Elke twee seconden installeert iemand de app, dus het aanbod is zeker voldoende om er een tijd zoet mee te zijn. Het is misschien voor de mannen wel weer rustgevend om gewoon te kunnen wachten tot iemand je een berichtje stuurt; voor de vrouwen is de druk hoger omdat zij daadwerkelijk een gesprek moeten starten. Zij kunnen dus geen berichtje van de man afwachten en moeten zelf de koe bij de hoorns vatten.

Bezoek Bumble.com | Bumble op iTunes | Bumble op Android |

StepOut

De dating app StepOut is een van de meer unieke apps in deze lijst. Door een uniek vraag en antwoord systeem kan de app suggesties doen voor interessante personen. Je krijgt namelijk een lijst met tien vragen die je kunt beantwoorden. Het algoritme achter de app gaat dan op zoek naar mensen die bij jou zouden kunnen passen. Vervolgens zie je in procenten uitgedrukt hoe groot de match is. Natuurlijk blijft dat een algoritme en kan het dus zijn dat je beter blijkt te matchen met iemand met een laag percentage, maar de kans op een leuke match wordt daardoor wel groter.

StepOut is een internationale app en wordt in wel 200 landen veelvuldig gebruikt. De app is daarom ook in bijna 40 talen beschikbaar. Gevolg hiervan is dat er een gigantisch grote groep mensen is waarmee je in contact kunt komen, al vallen de mensen die ver bij je vandaan wonen natuurlijk al snel af. Voordeel is wel weer dat je ook op vakantie lekker op zoek kunt gaan naar interessante mensen.

UPDATE: Step Out is niet meer beschikbaar in de Apple en Android Stores. Kies voor een van de alternatieve dating apps.

oHallo

oHallo is een christelijke dating app, en concurrent van de grote christelijke datingsite OpZoeknaarJou.

Maar welke app is nu het beste?

We hebben veel dating apps besproken, maar we zouden er niet één kunnen aanwijzen die echt de beste is. Dat komt doordat dit van tal van factoren afhankelijk is. De belangrijkste daarvan is natuurlijk: wat vind jij prettig? De een houdt ervan om in een vijver van bekenden te vissen, waardoor het leuk kan zijn om met Facebook vrienden (of vrienden van vrienden) in contact te komen. De ander vindt het weer heerlijk om wat vragen te beantwoorden en een wat meer gefundeerde keuze te kunnen maken. Maar een derde houdt er weer van om lekker verveeld ’s avonds op de bank een kwartier te swipen, op zoek naar die ene leuke single die je hart verovert en je leven zal veranderen.

Een valkuil is wel de grote hoeveelheid aan singles. Daarom ben je altijd benieuwd wie de volgende zal zijn, waardoor je wellicht minder de tijd neemt om goed naar een profiel te bekijken – als de app al profielen ondersteunt. Dus ja, het is puur een persoonlijke voorkeur. Een andere Nederlandstalige site die veel over dating apps schrijft is datingapps.nl.

Dating apps testen en een review achterlaten

Probeer er gerust een aantal uit! Laat ons hieronder weten welke app jij het beste vindt en welke app je absoluut zou moeten proberen! We zijn benieuwd…

Zijn er dating apps die we gemist hebben, en zeker een plekje verdienen in dit artikel? Let us know! Uiteraard zijn ook reviews van dating apps uitermate welkom. Laat ons weten wat er goed en slecht is aan de app die jij hebt gebruikt. Je ervaringen kun je hier onder achterlaten.